Napelem adó évi 4000 kWh teljesítmény felett

Az évente 4000 kilowattóra teljesítmény felett kell csak a napelemekre újonnan kiszabott adót fizetni. Ez a normál méretű háztartásokat nem érinti a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint.
Új adót vezetnek be 2017 március után a napelemekre. Ennek értelmében a háztartási méretű kiserőművek (például napelemek és szélturbinák) után elosztói teljesítménydíjat, vagyis hálózati használati díjat kell fizetni. Az adó azonban csak azokra a háztartásokra vonatkozik, amelyek évente 4000 kilowattóra teljesítmény felett fogyasztanak.

Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője szerint egy átlagos méretű háztartás bőven a teljesítménylimit alatt használ áramot.
A szóvivő szerint egy normál méretű háztartás, minden elektromos és háztartási eszközt egybevéve, évente mindössze 2150 kilowattórát fogyaszt.

A szóvivő az új adó bevezetését az igazságosabb teherelosztással indokolta, hogy mindenki hozzájáruljon a rendszer működtetéséhez, ugyanis jelenleg a napelemmel rendelkező fogyasztók nem fizetnek rendszer-használati díjat.

Scherer szerint a napelemmel napközben megtermelt áramot nem lehet „kamrában” tárolni, betáplálják a rendszerbe, és elosztják, de este a fogyasztó nem feltétlenül az általa termelt áramot fogyasztja, hanem az ország más pontján termelt energiát, vagyis használja a rendszert.

Az ingyenes használat viszont igazságtalan lenne a napelemmel nem rendelkezőkkel szemben.

Az utóbbi időszakban minden évben megduplázódott a napelem-használók száma, az előző év végén beérkezett kérelmek alapján viszont idén akár többszörösére is nőhet a számuk.