Így lett féláron napelem a háztetőmön (otthonfelújítási támogatással)

Így lett féláron napelem a háztetőmön (otthonfelújítási támogatással)

Egyik kedves ügyfelünk az otthonfelújítási támogatás igénybevételével váltott napelemre, így modernizálva otthona energiaellátását – Horváth Csabát arról kérdeztük, mennyire volt gördülékeny a folyamat, mire kellett odafigyelni, és mennyire elégedett a végeredménnyel. 

Beszélgetésünk alábbi kivonata elég részletes ahhoz, hogy konkrét útmutatóként is használd, ha te is belevágnál (a pályázat benyújtási határideje 2022 december 31).

A teljes folyamat a napelemtelepítéstől a pályázat benyújtásáig – lépésről-lépésre

Az 50%-os otthonfelújítási támogatás már elkészült munkákra igényelhető – így az első lépés Csaba számára az volt, hogy megtalálja az ideális napelemtelepítő céget, akik kiviteleziék a rendszerét. Amikor ez elkészült, akkor nyújthatta be pályázatát a kifizetett összeg 50%-ának visszatérítéséhez. 

A két fő fázis: kivitelezés, majd pályázás helyes sorrendje:

Kivitelezés és engedélyeztetés:

 • Kapcsolatfelvétel, indikatív árajánlat
 • Helyszíni szemle, végleges árajánlat
 • Szerződéskötés, ezzel egy időben igénybejelentés a szolgáltató felé
 • Jóváhagyást követően időpont egyeztetés a telepítésről
 • Kivitelezés, kötelező mérések és készre jelentés a szolgáltató felé
 • Mérőóra-csere a szolgáltató által, és a rendszer beindítása 😎

Pályázás:

 • Szükséges dokumentumok begyűjtése
 • Online adatfeltöltés ügyfélkapun keresztül
 • 50% visszatérítés banki átutalással, 2 napon belül! 😎

A következőkben végigmegyünk a teljes folyamaton, és bemutatjuk a projektet kivitelezői és vásárlói szemszögből is. Ha kérdésed merül fel bármelyik lépés kapcsán, keress meg minket elérhetőségeinken.

A helyszín, az igények, és a pályázati feltételek

Csaba egy újonnan épített, 140 négyzetméteres 18. kerületi családi ház energiatermelésének kiváltását célozta meg napelemes rendszerrel. Két gyermek van a családban, így az otthonfelújítási pályázat fő feltétele (gyermek a családban) is adott volt. 

Első lépésként meg kellett találnia azt a napelem kivitelező céget, amelyikre nyugodt szívvel rábízná a projektet. Hogy miért ránk esett a választása, az elsősorban a technológiában keresendő –idézzük Csaba szavait:

“A Gátiba Solar az általuk forgalmazott márka, a Sunpower miatt lett elsőre szimpatikus. Nagyon jókat olvastam róla: az egyik legnagyobb előny, amit kínálnak, a 25 év (!) gyártói garancia, de teljesítményben is jobbak, mint sok egyéb márka, és nekem fontos volt, hogy az új házamon profi és megbízható rendszer legyen, ami évtizedekre megoldást jelent.”

Itt még megjegyzendő, hogy a támogatás új építésű ingatlan esetén csak olyan fejlesztésre vehető igénybe, amely nem szerepel az eredeti építési szerződésben. Mivel Csabáék eredetileg nem terveztek napelemmel, hanem utólag jött az ötlet, így ez a feltétel is teljesült.

Amikor először felhívott minket Csaba, átbeszéltük az igényeket, és ez alapján küldtünk neki egy indikatív árajánlatot, ami alapján eldönthette, hogy érdemes-e továbbmenni. Kb. nettó 3 millió Ft-ra jött ki a teljes a rendszer, ennek ugye a felét kell venni, tehát másfél milliós költséget jelentett volna Csaba számára – ez alapján döntött, és belevágott. Előre jelezte is nekünk, hogy otthonfelújítási támogatással szeretné a projektet, így mi is ez alapján készítettük a kapcsolódó papírokat.

A tettek mezejére léptünk 

1 héten belül időpontot egyeztettünk és ellátogattunk hozzá, felmérni a házat. Ez csak azért szükséges, mert ha bármilyen speciális adottság vagy igény felmerül, akkor ennek megfelelően szükséges terveznünk és ez alapján finomhangoljuk az árajánlatot. Csabánál a korábban felvázolt helyzethez képest semmilyen extra körülmény nem állt fenn, így véglegesítettük az ajánlatot, gyakorlatilag változtatás nélkül.

Szolgáltatói engedélyeztetés

A következő lépés a szerződéskötés és az engedélyeztetési folyamat elindítása volt. Az igénybejelentő dokumentumot elkészítettük és beküldtük a szolgáltatónak. Csabának csak annyi dolga volt, hogy aláírja a papírt, minden más adminisztrációt mi átvállaltunk. Ez az engedély azért szükséges, mert csak ennek tulajdonában indítható el maga a kivitelezés. Az átfutási idő szolgáltatótól függ, változó: 2 héttől akár 1,5 hónap is lehet. Csabának szerencséje volt: 2 hét elteltével megjött az engedély, így zöld utat kapott a kivitelezés.

A nagy nap

Ezen a ponton már nem kellett várni semmire, hiszen a napelemeket raktáron tartjuk, így a beszerzésre sem ment el további idő. Időpontot egyeztettünk és el is jött a nagy nap: a telepítés napja. Épp egy esős, szeles nap volt, ami nem a legszerencsésebb, de ennek ellenére is sikerült még aznap befejezni a telepítést. Szuper érzés volt, ahogy Csaba vélekedett a munkánkról:

“Minden flottul ment, nincs okom semmilyen panaszra. Az elején megbeszéltük, mi lesz a folyamat, merre fognak közlekedni a ház körül, és minden ment magától. Sőt, észrevettek néhány törött cserepet a tetőn, amit szimplán jófejségből kicseréltek. Mindez esőben és szélben, ráadásul két szintes a házam, de a liftes létrával felszerelt csapatnak ez sem jelentett gondot!”

Maga a telepítés egyébként két fő elemből áll: a napelemek felszereléséből a tetőre, illetve az inverter (napelem működéséhez szükséges, kb. 60*40*20cm méretű készülék) telepítéséből a házban (jellemzően garázs, pince, mosókonyha, stb.) – és természetesen ezek összekötése is feladat. A tető átfúrása és a kábelezés csak minimális kosszal jár, így Csaba új építésű házánál sem adódott semmi probléma, ami aggodalomra adhatott volna okot – nála egyébként a garázsban került elhelyezésre az inverter készülék.

Bejelentés a szolgáltató felé

A szerelés utolsó lépése a kötelező mérések lefolytatása volt, beleértve a hatóságilag is kötelező érintésvédelmi ellenőrzést. Ezt követően jött a szolgáltatói ügyintézés második lépése, amit szintén mi intézünk: a készre jelentés. A készre jelentés lényege, hogy jelezzük a szolgáltató (jelenleg MVM Next) felé: a korábban engedélyezett napelem telepítése sikeresen megtörtént. Ezt egy, az általunk és a vevő által is aláírt dokumentum benyújtásával tesszük meg.

Mérőóra-csere és a második nagy nap

A benyújtást követően általában 2 héten belül jelentkezik a szolgáltató a mérőhely tulajdonosánál, a mérőóra-csere időpontjának egyeztetése céljából. Egyedül itt történt egy kis megakadás, ugyanis Csaba jelezte nekünk, hogy még 2 hét elteltével sem kapott semmilyen értesítést. Ekkor rákérdeztünk a szolgáltatónál, hogy hol tart a folyamat, és ennek hatására 2 napon belül már fel is vették a kapcsolatot, egy hétre rá pedig kinn is voltak Csabánál mérőórát cserélni. Ez mindössze egy órát vett csak igénybe.

És eljött végre a várva várt pillanat: a rendszer bekapcsolása. Nem kell bonyolult folyamatra gondolni: mindössze annyiból áll, hogy egy kapcsolóval elindítjuk a napelem működését – ügyfél függő, hogy igényli-e a jelenlétünket hozzá. Már a kivitelezéskor Csaba telefonjára letöltöttük a Gátiba applikációt, amivel nyomonkövethető a napelem energiatermelése, így Csabának csak egyetlen mozdulatból állt az elindítás, és egyből látta a telefonján, hogy a napelemek működésbe léptek.

Az otthonfelújítási pályázat folyamata

A napelemmel további tennivaló nem volt – már csak élvezni kellett a folyamatos energiatermelést, így következhetett a pályázati ügyintézés. Azt fontos tudni, hogy a pályázásra csak egyszer van lehetőség, viszont több munkát is magába foglalhat – másképp fogalmazva, be kell várni az elkészülő munkákat, és amikor már nincs több, akkor kell elindítani a pályázást. Annyi kitétel van csupán, hogy az utolsó számla nem lehet 6 hónapnál régebbi. Csaba sem csak a napelemre vette igénybe a támogatást, hanem néhány egyéb munkára is.

Amikor rendelkezésre állt mindegyik, visszatérítésre jogosult számla, elindította a pályázást. Ez online, ügyfélkapun keresztül történik, és 1-2 óra alatt végigvihető a teljes folyamat – legfőbb részei:

 • A megrendelő beazonosítása (személyes adatok megadása)
 • Az ingatlan adatainak megadása
 • Gyermekek adatai
 • Számlák feltöltése

Csaba kb. 2 órát szánt rá, de úgy volt vele, hogy inkább többször átnézi, minthogy hiba maradjon benne. Ennek ellenére felhívták hiánypótlás céllal még plusz egy dokumentum miatt, amit be is küldött, és tényleg 2 napra rá megérkezett a pénz bankszámlájára. Vasárnap este küldte el a pályázatot, hétfőn hívták fel és szerdán érkezett meg a pénz, csütörtökön pedig a támogató okiratot is kézbesítették. 

Komplett napelem rendszer 3 millió helyett másfélmillióért: pipa!

A lehetőségről itt is tájékozódhatsz:

Ha te is kihasználnád ezt az egyedi lehetőséget, ahogy Csaba is tette, hívj minket a … számon és egy gyors konzultáció keretében előzetes árajánlatot is tudunk adni a leendő napelem rendszeredre. Biztosan felmerültek kérdéseid is a cikk olvasása közben – ha inkább írásban tennéd fel őket, várjuk emailedet a info@gatibasolar.hu címre.