Miért napenergia?

GATIBA Solar
 • Nem direkt napsugárzással, hanem napfénnyel működik
  (akár borult időben is)
 • A napelemes rendszereket könnyű meglévő tetőszerkezeten elhelyezni
 • Nem igényel talaj- és mélyépítési munkákat
 • Nem zavar más meglévő infrastruktúrát
 • Nem igényel építési engedélyt
 • Zajtalan működés
 • Karbantartásmentes
 • Költséghatékony módja a CO2 kibocsátás mérséklésének

Mit jelent a fotovoltaikus rendszer?

A fotovoltaikus (napelemes) rendszerek a nap energiáját közvetlenül alakítják át elektromos energiává. A saját rendszerünk által előállított elektromos energia megegyezik a szolgáltatóktól vásárolt energiával. A napkollektorok és geotermikus rendszerek által nyújtott hőenergiával ellentétben a fotovoltaikus energia alkalmas a háztartásban található mindenféle elektromos berendezés működtetésére.

Mik az előnyei?

GATIBA Solar
 • A rendszer kiépítésével egyszeri beruházást hajtunk végre. Ezt követően arendszerünk kiszámítható módon minimum 25 éven át biztosít tiszta energiát. A fotovoltaikus úton előállított energiaköltségünk így csak a beruházástól függ, a továbbiakban függetlenné válunk az árváltozások hatásaitól, üzemeltetési költséget takaríthatunk meg.
 •  A fotovoltaikus úton előállított energiával nem fogyasztjuk a fosszilis energiahordozókat, valamint így nem bocsátunk ki széndioxidot sem, mely jelenleg a legnagyobb mennyiségben termelt üvegházhatású gáz, így aktívan lépést teszünk a környezetünk védelme érdekében
 • Karbantartási igénye minimális, működése zajtalan, mivel (ellentétben a szélerőművekkel) nem tartalmaz mozgó alkatrészt.
 • Mára a világ környezettudatos és fejlett gazdaságaiban (EU, USA, Japán) a megújuló energia átvételi árának szabályozása robbanásszerű fejlődést indított. Az országoknak egyre magasabb arányban kell megújuló energiaforrásokra átállni, melyben a lakosság is aktív szerepet vállal házi rendszerek kiépítésével. Ez fogalmazódik meg az Európai Uniót érintő Lisszaboni Stratégia előírásaiban. Magyarország a beruházáshoz pályázati forrásokat biztosít, valamint 2009-től a szolgáltató is köteles a megtermelt áram átvételére.
 • A beruházás egyéb befektetések hozamával összemérhető, azonban kockázati szintje elhanyagolható.

Hogyan működik?

A beérkező napsugárzás a speciális félvezető elemekben elektromos töltésszétválást generál. A megfelelően méretezett és egymáshoz kapcsolt energiacellák által leadott energia arányos a besugárzott fény intenzitásával. Ennek megfelelően a rendszer az évszaknak és napszaknak, valamint a földrajzi elhelyezkedésnek megfelelően különböző mértékben termel energiát. A világvezető Németországhoz képest Magyarország természeti adottsága igen kedvező fotovoltaikus rendszerek telepítéséhez.

A technológia lényege, hogy bizonyos félvezető elemek (pl. szilícium) megfelelő technológiával tudatosan szennyezve olyan tulajdonságokra tesznek szert, hogy „érzékennyé” válnak a fényre, azaz  töltésszétválás (szabad töltéshordozó) GATIBA Solarjön létre. Ez a rengeteg atomi szinten jelentkező hatás megfelelő technológiával összegyűjtve makroszkopikus szinten is számottevő, mérhető, energiaforrásként felhasználható.

A szilícium napelemek három típusát (kristályosodási módosulat) lehet alkalmazni az igények és korlátok függvényében:

 • monokristályos szilícium napelemek
 • polikristályos szilícium napelelmek
 • amorf szilícium napelemek

Míg a mono- és polikristályos modulok hatásfoka 13-18% addig az amorf moduloké 6-9% (a hatásfok a felület/teljesítmény vonatkozásban értendő, így az magasabb hatásfok csupán annyit jelent, hogy ugyanazt a teljesítményt kisebb felületen lehet előállítani.). A modulok általában 25 év garanciával rendelkeznek, míg az élettartamuk 30-35 év felett van.

Mi a hálózatcsatolt rendszer?

Rendszerünk akkor is energiát állít elő, amikor azt nem használjuk fel. Az ebben az időszakban termelt, fel nem használt energiát a hálózatcsatolt rendszer automatikusan visszatáplálja a hálózatba, melyért a szolgáltató átvételi díjat fizet. Ennek megfelelően az energia felhasználás és termelés időben elkülönülhet; a hálózat akkumulátor funkciót lát el.

GATIBA Solar

Hírlevél feliratkozás
Hírek, információk
Itt az áttörés: 1500 km ...
2014. június 13.

Itt az áttörés: 1500 km villanyautóval

Két cég, az Alcoa és a Phinergy újfajta akkumulátort fejleszt, amely több mint 1500 km-es hatótávolságot tesz majd lehetővé az elektromos autók számára, ami már versenyképessé teszi ezeket a belső égésű motorokkal szemben is, az ár és a fenntartási, üzemeltetési költségek tekintetében is.

Tovább »

A kisváros főterét óriás ...
2014. március 17.

A kisváros főterét óriás tükrök világítják be

Oslotól légvonalban 125 km-re nyugatra egy norvég kisváros különös módját választotta annak, hogy hozzájusson egy kis napsütéshez a téli időszakban. Rjukan kisvárosa már olyan északi szélességi fokon fekszik, ahol évente közel 5 hónapig kénytelenek nélkülözni a napfényt az ott lakók, ám ők nem hagyták annyiban a dolgot: óriási tükröket kezdtek el még tavaly telepíteni a közeli hegy oldalára, hogy a főtérre egy fényoázist varázsoljanak a szó szerint szürke hétköznapokra.

Tovább »

Brutális rekorddal sokkol a ...
2014. január 22.

Brutális rekorddal sokkol a német napenergia-termelés

Miközben idehaza hivatalosan és szakmai megfontolásból is csak a fanyalgásig jut el a magyar energetika, Németországban július 7-én egy ideig a teljes országos energiaigény 40 (!) százalékát a minimális fenntartási és üzemeltetési költségű szolárcellákból állították elő. Az új rekord: 23,9 GW, – ami majdnem 12 paksi atomerőmű teljesítményének felel meg.

Tovább »